2015

Anyphaena accentuata

anyphaena accentuata

 

Anyphaena accentuata (Walckenaer 1802) – buzzing spider, zujalica

Ovaj tzv. pauk zujalica je veoma čest u Evropi. Dužina tela ženke (na slici) je od 5–9 mm, dok su mužjaci  nešto malo manji, oko 4–7 mm. Telo im je svetlo žuto do braon, a glaveno-grudni region ima dve tamne nazubljene trake. Na gornjoj strani abdomena nalaze se četiri skoro paravougaone crne fleke karakteristične za ovu vrstu. Noge su prošarane žuto-braon.

Odrasle jedinke srećemo u prirodi od maja do avgusta. Mužjaci pokazuju veoma neobično ponašanje za vreme parenja. Bubnjaju pedipalpima i prvim parom nogu o ženkino sklonište i vibriraju abdomenom u isto vreme. To stvara karakteristično zujanje i po njemu su paukovi i dobili englesko ime ‘buzzing spiders’.

Anyphaena accentuata je pauk nizijskih predela, čija vertikalna distribucija ne prelezi 1000mnv. Preferira krune listopadnog drveća, ali se takodje može naći na žbunju i četinarima. Tokom dana pauk se krije u skloništu koje je napravljeno od lišća isprepletanog paučinom. Tokom noći lovi male krilate insekte. Parenje i polaganje jaja se takodje odvija u tom skloništu. Zimi ovu vrstu možete pronaći ispod kore trulog drveća. Danas je takodje česta i u kućama. U Evropi se ne smatra ugroženom i nije joj potrebna pravna zaštita.

Zujalica pripada familiji paukova fantoma (Anyphaenidae). Ova familija ima preko 500 vrsta rasprostranjenih širom sveta, od kojih je samo osam zabeleženo u Mediteranskom regionu, šest u Evropi i dve u centralnoj Evropi. Kod nas je zabeležena samo ova jedna.

Tekst sastavljen na osnovu engeskog teksta koji je objavilo Evropsko arahnološko udruženje. Ako želite ta pročitate original i pogledate još slika ovog pauka posetite link:
http://www.european-arachnology.org/wdp/?page_id=421

Vesti naslovna

 Dan paukova

Manifestacija „Dan paukova“ je osmišljena da popularizuje biodiverzitet Srbije kroz manje omiljene grupe organizama kao što su paukovi. Centralni dogadjaj je planiran za 16.11.2019., u periodu od 12 do 15h.
Dan paukova 2019 najava

 

 

 

 

Potraži na sajtu

Pojmovnik

 • Adult +

  Odrastao pauk, seksualno zrela jedinka   Read More
 • Ballooning +

  Jedrenje na vetru, način migracije tj. seobe paukova. To se obično dešava u odredjenom razvojnom periodu i pod odredjenim vremenskim Read More
 • Cefalotoraks +

  Glaveno-grudni region (PROZOMA) Read More
 • Egzoskelet +

  Spoljašnji čvrsti omotač koji služi kao potpora i mesto vezivanja mišića. Kutikula kod paukova ima ulogu egzoskeleta. Read More
 • Ekstremiteti +

  Udovi (npr. ruke, noge) Krajnji delovi tela Read More
 • Feromoni +

  Signalne supstance koje produkuju i sekretuju različite žlezde. Uglavnom su seksualnog karaktera i imaju važnu ulogu u pronalaženju partnera i Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Dodatne informacije

Paukovi i čovek

 • Kultura
 • Verovanja
 • Strah

Hvatač snova     dreamcatcher

Hvatač snova potiče iz kulture Američkih indijanaca pod imenom Ojibwe (Chippewa), koji su kasnije usvojila i neka druga plemena kroz mešane brakove ili trgovinu.

Read More

167938 257x352 ornate spider in web

U nekih kulturama paukovi se smatraju svetim životinjama i predstavljaju simbol moći, rasta, večnosti, mudrosti.

Read More

Arahnofobija spider web clipart png cute green spider

Povezanost čoveka sa paukovima ogleda se i u postojanju specifične zoofobije koja se naziva arahnofobija i predstavlja jedan, često iracionalan, strah od paukova i drugih paukolikih životinja.

Read More