2016

Cyclosa conica

cyclosa conica

 Cyclosa conica (Pallas, 1772) – šiljati krstaš

Ovo je jedan mali i veoma upečatljiv pauk. Veličina tela ženke iznosi svega 6-8 mm, dok su mužjaci nešto manji oko 4-4.5 mm. Glaveno-grudni region (cefalotoraks) je uglavnom tamno braon do crn; noge su takodje tamno braon ali sa crnim prstenovima. Dorzalna strana stomaka je tamno crveno-braon do crna, često sa karakterističnom belom šarom, a ventralna strana je tamno braon sa dve izdužene bele fleke. Abdomen se završava konusnim izraštajem (po kojem je pauk i dobio ime). Oba pola se jednako javljaju u prirodi od marta do oktobra, što često kod paukova nije slučaj. Uglavnom su mužjaci zreli i aktivni samo u jednom periodu godine.

Cyclosa conica pravi okruglu, veoma pravilnu i čvrsto ispletenu mrežu, uglavnom postavljenu na oko 1.5m iznad zemlje. Na sredini mreže, pauk pravi gustu vertikalnu traku na kojoj strpljivo sedi i čeka svoj plen. Veoma je dobro sakrivena izmedju ostataka plena i lisnih otpadaka koji se na toj traci nalaze. Često, zbog tog smeća na mreži, članove roda Cyclosa zovu „paukovi djubretari“.

Tipično stanište ove vrste su dobro osvetljene četinarske šume, gde lokalno može da se pojavi u velikom broju. Medjutim, takodje može da se nadje na šumskim putevima i suvim livadama. Vertikalno gledano, pojavljuje se na planinama do visine od 1600m.

Cyclosa conica (Pallas, 1772) pripada familiji krstaša (Araneidae). Ova familija ima 3099 vrsta rasprostranjenih širom sveta, od kojih je 131 pronadjena u Evropi. Medjutim rod Cyclosa ima svega dva predstavnika u Evropi: C.conica i C.oculata, oba zabeležena u Srbiji.

Tekst sastavljen na osnovu engleskog teksta koji je objavilo Evropsko arahnološko udruženje. Ako želite da pročitate original i pogledate još slika ovog pauka posetite link:
http://www.european-arachnology.org/wdp/?page_id=2250

Vesti naslovna

 Dan paukova

Manifestacija „Dan paukova“ je osmišljena da popularizuje biodiverzitet Srbije kroz manje omiljene grupe organizama kao što su paukovi. Centralni dogadjaj je planiran za 16.11.2019., u periodu od 12 do 15h.
Dan paukova 2019 najava

 

 

 

 

Potraži na sajtu

Pojmovnik

 • Adult +

  Odrastao pauk, seksualno zrela jedinka   Read More
 • Ballooning +

  Jedrenje na vetru, način migracije tj. seobe paukova. To se obično dešava u odredjenom razvojnom periodu i pod odredjenim vremenskim Read More
 • Cefalotoraks +

  Glaveno-grudni region (PROZOMA) Read More
 • Egzoskelet +

  Spoljašnji čvrsti omotač koji služi kao potpora i mesto vezivanja mišića. Kutikula kod paukova ima ulogu egzoskeleta. Read More
 • Ekstremiteti +

  Udovi (npr. ruke, noge) Krajnji delovi tela Read More
 • Feromoni +

  Signalne supstance koje produkuju i sekretuju različite žlezde. Uglavnom su seksualnog karaktera i imaju važnu ulogu u pronalaženju partnera i Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Dodatne informacije

Paukovi i čovek

 • Kultura
 • Verovanja
 • Strah

Hvatač snova     dreamcatcher

Hvatač snova potiče iz kulture Američkih indijanaca pod imenom Ojibwe (Chippewa), koji su kasnije usvojila i neka druga plemena kroz mešane brakove ili trgovinu.

Read More

167938 257x352 ornate spider in web

U nekih kulturama paukovi se smatraju svetim životinjama i predstavljaju simbol moći, rasta, večnosti, mudrosti.

Read More

Arahnofobija spider web clipart png cute green spider

Povezanost čoveka sa paukovima ogleda se i u postojanju specifične zoofobije koja se naziva arahnofobija i predstavlja jedan, često iracionalan, strah od paukova i drugih paukolikih životinja.

Read More